Video: Dalmatinska klapska pesem

Video: Dalmatinska klapska pesem

Klapska pesem je tradicionalna oblika hrvaške vokalne glasbe, ki izvira iz južne Hrvaške, predvsem iz primorskih in otoških regij, izvaja pa se tako v mestnih kot tudi na podeželju. V decembru 2012 je UNESCO klapsko petje zaradi njene posebnosti, uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine Evrope. Oblika klapskega petja se je pojavila sredi 19. stoletja, v času ko se je profilirala kulturna in glasbena identiteta mediteranskih obalnih in otoških mest, predvsem pa v Dalmaciji. Danes je beseda klapa najpogosteje povezana z pevsko skupino s specifičnim ˝a capella˝ repertoarjem dalmatinskih klapskih pesmi, njihova besedila pa so v glavnem ljubezenska.

Naziv ˝dalmatinska klapska pesem˝ je novejšega datuma, v glasbeno terminologijo pa je uveden v 70-tih letih 20. stoletja po zaslugi prvega Festivala dalmatinskih klap (1967) v Omišu. Klapsko petje s svojim gibanjem v 90-tih letih 20. stoletja postaja danes eno od najpopularnejših oblik glasbenega izražanja na hrvaškem in svojo popularnost manifestira skozi publiko vseh generacij ter izven svojih teritorialnih okvirjev. Zraven tega ne moremo preko dejstva, da je moderno klapsko petje zaradi vse večjega števila izjemno kvalitetnih klap in svojstvenega načina petja popularno tudi izven hrvaških meja. Klape se ustanavljajo med hrvaškimi izseljenci ter tudi med ljubitelji petja v Sloveniji, ki uživajo v nadvse zanimivem večglasnem petju. K popularnosti pri nas so doprinesle tudi vezi, ki so se stkale v naši nekdanji skupni državi Jugoslaviji ter dejstvo, da dalmatinska glasba s svojimi besedili v ljudeh vzbuja neko nostalgijo. Sodobnejše dalmatinske klape na poseben način izvajajo tako tradicionalne dalmatinske skladbe, ki jih poznajo starejše generacije ter nove skladbe, ki jih rade poslušajo tudi mlajši in še enkrat dokazujejo, da kvalitetna glasba nima meja in ruši vse medgeneracijske ovire.

Oglejte si nekaj skladb, ki sem jih posnel na posebnem koncertu klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj v idiličnem dalmatinskem ambientu starega mestnega jedra v Zadru.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@mojsvet.info.