Plemiška tura – Odkrivanje Pomurja na kolesu

Plemiška tura – Odkrivanje Pomurja na kolesu

Načrtujte nepozaben kolesarski oddih, obarvan z zgodbami o fevdalnih lastnikih iz preteklih časov. Slikovito območje ob slovensko-madžarski meji s številnimi naravnimi lepotami in ohranjeno kulturno dediščino naj postane vaša prava izbira za vaš naslednji kolesarski izlet. Plemiška tura, ki je nastala v okviru projekta Guide2Visit, je kolesarsko doživetje, ki poteka skozi kraje na slovenski in madžarski strani meje: od Murske Sobote, skozi Beltince v Lendavo, Grad na Goričkem in čez mejo v Szécsisziget, Szalafö do Monoštra. Na kolesu boste uživali v neokrnjeni naravi, sicer pa v bazenih in pri številnih ponudnikih regionalnih dobrot ob poti.

Po Plemiški turi

Za izhodiščno točko predlagamo srce Pomurja – Mursko Soboto. V osrčju mesta, v objemu 9,5 ha velikega parka se nahaja renesančni grad z bogato muzejsko zbirko. Pot vas lahko vodi mimo Soboškega jezera in paviljona Expano do Dvorca Rakičan in gradu v Beltincih. Preden se podate v gričevnato območje Goričkega se ustavite v šunkarni Kodila in si privoščite lokalne dobrote. Največji grad na Slovenskem, ki leži na 344 m nadmorske višine. V neokrnjeni naravi Krajinskega parka Goričko ne spreglejte ene bolj obiskanih točk – doživljajski park Vulkanija. Plemiška tura na slovenski strani vključuje tudi grad v Lendavi, kjer ob gradu in eni največjih zbirk metuljev v tem delu Evrope ne spreglejte najvišji stolp v Sloveniji – stolp Vinarium. Pod stolpom pa si obvezno privoščite langaš (lokalno specialiteto) in kozarec domače vinske kapljice.

Čezmejno odkrivanje neokrnjene narave in spominov preteklosti

Plemiška tura se nadaljuje preko meje, na Madžarsko, ki je bogata s kulturnimi in naravnimi točkami vrednimi ogleda. Območje ob slovensko-madžarski meji ostaja neodkrit biser, zdaj odločen, da postane prepoznaven, da se predstavi tudi kot skupna turistična destinacija. Območje med Dravo, Muro in Rabo nudi tako neodkrito naravo kot pester mestni utrip, številne točke, do katerih lahko pridete peš ali s kolesom, obilje toplic, kjer se lahko ogrejete, in slatine, s katero se lahko odžejate. In ko boste spoznali še vino in kulinariko…

Top točke in priložnosti so izpostavljene tudi v projektu Guide2visit, z jasnim ciljem: da ta prostor postane privlačna in prepoznavna turistična destinacija s kompleksno turistično ponudbo. Aktivnosti so projektni partnerji Železna županija (kot vodilni partner), NIF ZRT. – Nacionalna delniška družba za razvoj državne infrastrukture, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj izvajali v triletnem projektu Guide2Visit, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Za več informacij in organiziranje kolesarske dogodivščine po Plemiški turi se obrnite na TIC Murska Sobota  oz. na spletno stran www.visitmurskasobota.si.

Objava je nastala v okviru projekta Guide2Visit, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska, s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Viri

  • http://www.guide2visit.eu/sl
  • https://www.visitmurskasobota.si/
  • Funkit Marketing
  • Foto: Funkit Marketing

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@mojsvet.info.