Penzion Sinji Vrh, Ajdovščina

Penzion Sinji Vrh, Ajdovščina

Popotnika, ki spoznava Slovenijo in ga pot zanese v čudovito Vipavsko dolino, tod pričaka čudovita narava in ugodna klima, ki je kot nalašč za aktivno preživljanje prostega časa. Privlačna je za vse, ki obožujejo pohodništvo, tek in kolesarje (treking, gorsko in cestno), na višje ležečih predelih na Trnovskem gozdu pa z jadralnim padalstvom in plezanjem. Prav Trnovski gozd je poseben kraški svet, kjer se prepletajo številne naravne lepote, svojevrsten živalski in rastlinski svet, popotnik pa se lahko povsem spočije od mestnega vrveža, najde svoj notranji mir in uživa v objemu narave.

Gre za slikovito kraško planoto, ki predstavlja skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja, njen planinski svet pa je razčlenjen z zaprtimi globelmi, kuclji, griči in hribi, jamami, brezni in drobnimi kraškimi oblikami: škrapljami, žlebiči, škavnicami in podobnim. Medtem ko so za Vipavsko dolino značilne mile zime, zgodnja pomlad in vroča poletja, so za Trnovsko planoto značilna sveža poletja, pozimi pa obilje snega. Med prav posebne kraje na tej kraški planoti zagotovo sodi Sinji vrh (1002 m.n.m), kopast vrh med južnim robom Trnovske planote nad Ajdovščino in regionalno cesto Col – Predmeja. Razgled s Sinjega vrha je izredno lep na vse strani, pogled pa objame širno planoto Trnovskega gozda, Nanoško planino, Vipavsko dolino, za njo Kras in Istro, v daljavi pa morje preko Tržaškega zaliva vse do Benetk. Ob lepem vremenu se vidijo tudi Julijci s Triglavom, Karavanke in Kamniške Alpe. Pod Sinjim vrhom je očarljiv pogled na prikupno raztresene kmetije razloženega naselja Kovk, kjer se slikovito izmenjujejo vrtačast kraški svet z malimi njivami, pašniki in skromnimi, pretežno bukovimi gozdovi.

Prav čudovit razgled na dolino in primorski svet se odpre tudi iz priljubljenega Penziona Sinji Vrh, ki stoji le kakšnih 5 minut pod vrhom. Po napornem potepanju po neskončnih gozdnih poteh se prileže pogled z njihove terase, ki povsem očara vsakega popotnika, še bolj pa njihova odlična in pestra kulinarična ponudba. Hrana je sodobno zasnovana, a s poudarkom na lokalno pridelanih sestavinah, ki prevladujejo v dodatni ponudbi divjačine in domačih mesnin ter sezonske zelenjave in zelišč. Na Penzionu Sinji Vrh gostom strežejo hrano, ki jo v večini pridelajo na lastni ekološki kmetiji, s svojo vizijo pa sledijo ohranjanju tradicionalnih gorjanskih jedi. Gostom vedno ponujajo lokalne in sezonske jedi s pridihom svežine, katerim sledijo z lastnim ustvarjanjem s pomočjo zelišč, ki jih sami nabirajo v okolici njihovega penziona. Ne glede na letni čas z veseljem postrežejo domače suhomesne izdelke (divjačinske salame, klobase, pancete, pršut in več vrst sirov), razne namaze ter goveji ali jelenov carpaccio. Odlična je njihova hišna specialiteta jelenova pečenka in jagenjček iz ekološke reje ter domači štruklji, ki jih enostavno morate probati. Na voljo imajo tudi degustacijski meni s spremljavo odličnih vipavskih buteljčnih vin priznanih lokalnih vinarjev, ki ustvarjajo ponudbo od penin in belih ter rdečih vin različnih jakosti.

Popotnikom, ki želijo v objemu čudovite narave doživeti nepozabne trenutke omogočajo tudi bivanje v 12 sobah, v katerih je prostora za 20 do 25 ljudi. Sobe so prve in druge kategorije, na voljo pa imajo 5 dvoposteljnih sob z zakonsko posteljo, 2 štiri-posteljni sobi (zakonska postelja in pograd) in 5 dvoposteljnih sob. Za ljubitelje eksotike imajo na voljo tudi prikupno etnološko hišo, ki stoji le par korakov stran od penziona. V njej so sobe urejene, kot se jih spominjamo iz starih časov ko so naše babice živele še v starih preprostih hišah. V tej hiši je prostora za 4 do 5 oseb.

Penzion Sinji Vrh je znan tudi kot gostitelj različnih ustvarjalnih delavnic, med njimi pa sta zagotovo najpomembnejši Slovenija odprta za umetnost in Umetniki za Karitas. Umetniki so na penzionu Sinji vrh skozi leta pustili svoj pečat, saj si v njem lahko popotnik ogleda bogato zbirko del, ki so se nabirala skozi leta gostovanj umetniških kolonij, urejeno pa imajo tudi nadvse zanimivo etnološko zbirko starega kmečkega orodja.

Penzion Sinji Vrh popotniku ponuja veliko možnosti za sprostitev in umik iz doline v vročih poletnih dneh, ter tudi aktivno preživljanje prostega časa po neskončnih gozdnih poteh. Je namreč odlično izhodišče za oglede bližnjih naravnih zanimivosti: jam, vrtač, škrapelj, ledenic, Smrekove drage, otliškega Okna, kamnitega stebrastega znamenja v obliki svetilnika ob glavni cesti ter zanimivosti kulturne dediščine. V neposredni bližini je vzletišče za jadralne padalce svoj prostor pa bodo našli tudi športni plezalci, saj so v bližini Sinjega Vrha odkrili zanimive stene za plezanje. Od penziona Sinji Vrh se lahko popotnik napoti po označeni poti Po Angelski gori ali po poti Po Dolu gor in dol. Za pohodnike je zanimiva tudi Pot po robu, ki je del Slovenske planinske transverzale med Colom in Predmejo, saj po vsej svoji trasi nudi čudovit pogled na vipavsko dolino. Številne kolesarske poti ki vodijo mimo Sinjega Vrha bodo navdušile tako nedeljskega kot tudi zahtevnega kolesarja.

Prečudovita narava, gostoljubje domačinov, odlična kulinarika in možnosti aktivnega preživljanja prostega časa so torej dovolj dobri atributi in razlog za njihov obisk ter priporočilo prijateljem.

Penzion Sinji Vrh
Kovk 10a, SI – 5273 Col
Tel: +386 31 836 813 (Kristijan)
E-mail: info@sinji-vrh.si
Splet: http://www.sinji-vrh.si/

KML-LogoFullscreen-Logo
Penzion Sinji Vrh, Ajdovščina

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Penzion Sinji Vrh, Ajdovščina 45.908130, 13.935684 Penzion Sinji Vrh Prav čudovit razgled na dolino in primorski svet se odpre  priljubljenega Penziona Sinji Vrh, ki stoji le kakšnih 5 minut pod istoimenim vrhom. Po napornem potepanju po neskončnih gozdnih poteh se prileže pogled z njihove terase, ki povsem očara vsakega popotnika, še bolj pa njihova odlična in pestra kulinarična ponudba. Podrobnosti...

Vir:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@mojsvet.info.