Gostilna Ukmar Dutovlje

Gostilna Ukmar Dutovlje

Ko vas pot ponese na Kras se enostavno ne morete izogniti idilični kraški vasici Dutovlje. Vas v središču vinorodnega okoliša Kras se prvič omenja leta 1278, sledi naselitve pa segajo daleč v prazgodovino. Središče vasi je strnjeno okrog cerkve sv. Jurija iz 15. stoletja, nekoč utrdbe vitezov templjarjev. Zadnje ostanke mogočnega obzidja, ki je obdajalo cerkev, so porušili leta 1965 in na tem mestu zgradili stanovanjski blok, trgovino, pošto in ambulanto. V prejšnjem stoletju so blizu železniške postaje našli zaklad iz rimske dobe, sedaj shranjen v muzejih na Dunaju in v Gorici, in žarne grobove. Zanimiv je vaški vodnjak z vklesanim Kristusovim monogramom in srcem iz leta 1848, v smeri proti Krepljam pa je avstro-ogrsko vojaško pokopališče. Avgusta poteka na osnovnošolskem igrišču tradicionalna prireditev Praznik terana in pršuta, skozi vas pa poteka tudi nadvse zanimiva pohodniška pot Teranova vinska pot.

gostilna ukmar

Terasa gostilne Ukmar

Po ogledu vseh znamenitosti vasice Dutovlje se bo zagotovo prilegel dober kraški obrok, ki jih že tradicionalno ponuja Gostilna Ukmar. Gostilna Ukmar stoji v samem središču Dutovelj, restavracija pa je primerna za razna praznovanja, kot so poroke, krsti, birme, rojstni dnevi, ter za kosila. Za vas imajo odlične dnevne malice, kot tudi jedi po naročilu. Iz njihove kuhinje diši po krasu in balkanu: kraški pršut, čevapi, jota, pasulj, domači njoki, baklava, prekmurska gibanica…, nadvse odličen pa je domači grozdni sok Teranovka, ki ga dobavljajo od lokalnega proizvajalca. V poletnih mesecih lahko gostje uživajo ob dobrotah njihove kuhinje tudi na lični terasi restavracije, s katere se vije pogled daleč po bližnjem Krasu. Gostilna Ukmar je odprta vse dni od 8. do 22. ure, razen v torek, ko je odprta od 8. do 15. ure, ter ima dober dostop za invalide. Pred gostilno je tudi parkirni prostor.

gostilna ukmar gostilna ukmar

Gosatilna Ukmar Dutovlje
Nada Sljepčević s.p.
Dutovlje 61, 6221 Dutovlje
T: +386 5 990 08 82
G: +386 41 249 332

Gostilna Ukmar, Dutovlje

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Gostilna Ukmar, Dutovlje 45.756105, 13.832372 Gostilna Ukmar, Dutovlje Gostilna Ukmar stoji v samem središču Dutovelj, restavracija pa je primerna za razna praznovanja, kot so poroke, krsti, birme, rojstni dnevi, ter za kosila. Podrobnosti...

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@mojsvet.info.